субота, 16 травня 2015 р.

День пам'яті жертв політичних репресій

Хрести… Хрести… 
Померлих так багато, 
Що не усіх земля і прийняла… 
За убієнних на весь світ кричати 
Нам треба. Пам’ятати все про них 
І кожне ім’я злотом написати 
Грядущим на скрижалях кам’яних. 
День пам'яті жертв політичних репресій відзначається в Україні щороку у третю неділю травня на підтримку ініціативи громадськості. Раніше репресованих згадували разом із жертвами голодоморів. Сьогодні ж жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій немає і не може бути.
Основними причинами були: суцільна колективізація селянських господарств, антилюдяна і фіскальна політика пограбування чи розкуркулювання українських селян, тотальні хлібозаготівлі за принципом продрозкладки із використанням репресивних засобів, свідоме та тривале позбавлення селян продовольчих засобів до існування, масові репресії проти дорослого чоловічого населення українського села. Мораль, традиції, талант народу, його віра і надії – все це було відкинуто новою реальністю як непотріб, пережиток. Страшне попелище лежало там, де ще недавно цвів сад духовного життя українського народу.
У Інтернет – центрі відбувся  перегляд  короткометражної стрічки  “Білим по чорному”  – справжній документальний реквієм, присвячений жертвам голодомору. 
Священним обов’язком кожного громадянина будь-якої держави є збереження пам’яті про минуле свого народу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар